Внимание Гъвкави възможности за Вашето пътуване с България Еър. Повече информация тук:

Мерки за безопасност 


Националният превозвач „
България Еър“ работи съобразно всички препоръки на здравните власти, като въведените мерки отговарят изцяло на оповестените препоръки от Европейския съюз. Авиокомпанията е установила необходимата организация, за да се осигури дистанция от 1,5 метра между пътниците. За моментите, когато това не е възможно, от ЕС препоръчват на пасажерите да мият по-често ръцете си. За целта на борда са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти.

Носенето на маски по време на полетите на „България Еър“ е задължително.

Предлагането на сигурен и комфортен полет винаги е било задача номер едно и приоритет на националния превозвач „България Еър“. Затова и авиокомпанията въведе специални мерки, с които да осигури сигурен полет на всички пасажери.

С цел превенция всички на борда на „България Еър“ трябва задължително да носят лични предпазни маски на борда по време на целия полет. Считано от 18.03. на полетите, изпълнявани от Националния превозвач, се зарежда единствено бутилирана минерална вода за пътниците.

Екипажите на националния превозвач задължително обслужват пасажерите, носейки и санитарни ръкавици. Предпазни маски и ръкавици носи и пилотния състав, въпреки че той няма пряк контакт с пътуващите. В допълнение екипажите на авиокомпанията са запознати с всички препоръки на световните здравни и международните авиационни власти и са специално обучени да действат, ако се установи случай на заразен с коронавирус COVID-19 на борда. 

Още по-засилени са хигиенните изисквания при почистването на самолетите. Преди и след всеки полет пасажерският салон и санитарните помещения се почистват особено щателно със специални препрати. В тоалетните на самолетите на авиокомпанията са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти. Качеството на въздуха в самолетите се гарантира от специални филтриращи системи HEPA, които осигуряват постоянна циркулация на термично обработен въздух до над 200 градуса, ограничавайки евентуално разпространение на каквато и била зараза по въздушен път. От началото на ноември, в допълнение към досегашната дезинфекция със сертифицирани препaрати и за да осигури на пасажерите си най-висока степен на защита и комфорт при пътуване, преди всеки полет помещенията в самолетите ще бъдат обработвани и със специално създадена за целта система с ултравиолетови лъчи (UV) - HoneywellUV Cabin System II. Технологията доказано унищожава всички вируси и бактерии от гладките повърхности.

В ситуацията на коронавирус допирът до различни повърхности на обществени места не е препоръчителен, затова на разположение за пътуващите е възможността да се чекират онлайн преди полета си – бързо и удобно. На борда на всички самолети на "България Еър" са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти. Авиокомпанията спазва нужната организацията за осигуряването на дистанция между пасажерите. 

Националният превозвач редуцира част от полетите към държави, в които има рестрикции за пътуване, като продължава да оперира до по-голяма част от дестинациите си, за да осигури възможност на българи, заварени от пандемията в чужбина, да се приберат сигурно в родината си.

„България Еър“ апелира и приветства всички мерки на властите за превенция разпространението на коронавирус и призовава пасажерите да бъдат отговорни към своето здраве и здравето на близките си и да пътуват само при необходимост. За всички тях авиокомпанията е взела всички възможни мерки за осигуряване на сигурен и комфортен полет.

Изисквания, правила и ограничения 

Тук можете да намерите актуална информация за възможностите или въведените изисквания за пътуване по дестинациите с директни полети на България Еър. 


 • За пътуващите до Швейцария

  Считано от 22 януари, за влизане в Швейцария отпада изискването за представяне на негативен резултат от тест за Sars-CoV-2 за ваксинирани и преболедували

  Виж още
 • За пристигащи в България - Важна информация

  Важна информация за всички пристигащи в България

  Виж още
 • За пътуващите до Германия - нова информация

  Съгласно разпоредбите на местните власти на Германия, считано от 16.01.2022г. България отново е включена в списъка с високо рискови държави.

  Виж още
 • Израел - Информация за пътуващите

  Отпада изискването за получаване на изрично разрешение от Специалния комитет към Министерство на здравеопазването при влизане в Израел на чужденци с европейски сертификат за ваксиниране или преболедуване.

  Виж още
 • За пътуващите до Израел

  В съответствие с решение на властите в Израел, считано от 00:00ч. на 09 януари 2022г., влизането в Израел ще бъде разрешено и за чуждестранни граждани, от които не се изисква входна виза за Израел – стига да са напълно ваксинирани и да не пристигат от високорискови страни и червени зони.

  Виж още
 • За пътуващите до Англия - информация

  От 7 януари 2022г. и от 09 януари 2022г. влизат в сила нови облекчени правила за влизане в Англия

  Виж още
 • За всички пристигащи в България

  Важна информация за всички пристигащи в България

  Виж още
 • Изисквания за влизане на територията на Франция

  При пътуване от България за Франция - лицата, които са напълно ваксинирани, не следва да представят други документи освен европейски сертификат за завършена ваксинационна схема.

  Виж още

Възможности за Вашето пътуване

В условията на динамичната ситуация във връзка с разпространението на Covid-19, „България Еър“ полага максимална грижа за всеки свой пътник, като предоставя редица гъвкави възможности за осъществяване на планираното Ви пътуване. Тук можете да се запознаете с тях. 

 1. Ако желаете да отложите Вашето пътуване, ние Ви предоставяме следните възможности за полети до 31.03.2022г.: 

Еднократна промяна, без такса:

 • На дата
 • На дестинация - по избор от директните полети на „България Еър“

Също така и:

 • Смяна на име (преотстъпване на билета), срещу такса от 50 евро

Условия за ползване:

 • Необходимо е да уведомите издателя на билета си за решението да отложите пътуването си до 24 часа преди излитане на полета, за да не се считате за неявили се на съответния полет. Промени на билети на неявили се пътници за полет ще бъдат извършвани по условията на закупения билет.
 • Билетът трябва да бъде преиздаден в рамките на валидността му (една година от издаването). 
 • Можете да изберете новите дати за пътуване в рамките на валидността на билета (една година от издаването).
 • Възможно е да има доплащане до по-висока тарифа при промяна на дата или дестинация. 
 1. В случай, че полетът Ви е анулиран:

Предлагаме Ви следните опции:

 • Оставяне на билета с отворени дати
 • Промяна на дестинацията по директните полети на “България Еър“
 • Придружител (нов билет) на същата стойност като оригиналния билет
 • Безплатна смяна на име (преотстъпване на билета)

Като допълнителен бонус към билета си, получавате по избор и една от изброените допълнителни услуги по полети, изпълнявани от „България Еър“:

 • 1 брой регистриран багаж до 23 кг.
 • Избор на седалка с повече пространство
 • Превоз на домашен любимец
 • Превоз на непридружено дете

Условия за ползване:

 • Необходимо е да ни информирате за решението си най-късно до 24 ч. преди оригиналния (анулиран) полет, свързвайки се с издателя на билета.
 • Билетът трябва да бъде преиздаден в рамките на валидността му (една година от издаването). В случай, че в установения срок не сте могли да посочите нови дати на пътуване, можете да се свържете с издателя на билета си и да удължите неговата валидност с още 1 година, напълно безплатно.
 • Можете да изберете новите дати за пътуване до края на 2022 г. 
 • В случай, че предоставените опции, да използвате сумата по билета си, не са приложими за Вас, имате право на възстановяване на стойността му. ТУК можете да се запознаете с правата си като пътник.
 • При въпроси по гореизброените възможности в точка 1 и 2, както и при необходимост от съдействие, следва да се свържете с издателя на Вашия билет:
 • За билети, закупени през уебсайта и мобилното приложение Bulgaria Air - към „Центъра за обслужване на клиенти“
 • За билети, закупени през наш офис – към съответния офис, издател на билета
 • За билети, закупени през туристическа агенция – към съответната агенция, издател на билета

Благодарим Ви, че се доверявате на нас за Вашия безопасен и сигурен полет.

Екипът на „България Еър“