Внимание Правителството на Великобритания въвежда нови мерки за влизане в и преминаване през страната. Повече информация тук:

Мерки за безопасност 


Националният превозвач „
България Еър“ работи съобразно всички препоръки на здравните власти, като въведените мерки отговарят изцяло на оповестените препоръки от Европейския съюз. Авиокомпанията е установила необходимата организация, за да се осигури дистанция от 1,5 метра между пътниците. За моментите, когато това не е възможно, от ЕС препоръчват на пасажерите да мият по-често ръцете си. За целта на борда са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти.

Носенето на маски по време на полетите на „България Еър“ е задължително.

Предлагането на сигурен и комфортен полет винаги е било задача номер едно и приоритет на националния превозвач „България Еър“. Затова и авиокомпанията въведе специални мерки, с които да осигури сигурен полет на всички пасажери.

С цел превенция всички на борда на „България Еър“ трябва задължително да носят лични предпазни маски на борда по време на целия полет. Считано от 18.03. на полетите, изпълнявани от Националния превозвач, се зарежда единствено бутилирана минерална вода за пътниците.

Екипажите на националния превозвач задължително обслужват пасажерите, носейки и санитарни ръкавици. Предпазни маски и ръкавици носи и пилотния състав, въпреки че той няма пряк контакт с пътуващите. В допълнение екипажите на авиокомпанията са запознати с всички препоръки на световните здравни и международните авиационни власти и са специално обучени да действат, ако се установи случай на заразен с коронавирус COVID-19 на борда. 

Още по-засилени са хигиенните изисквания при почистването на самолетите. Преди и след всеки полет пасажерският салон и санитарните помещения се почистват особено щателно със специални препрати. В тоалетните на самолетите на авиокомпанията са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти. Качеството на въздуха в самолетите се гарантира от специални филтриращи системи HEPA, които осигуряват постоянна циркулация на термично обработен въздух до над 200 градуса, ограничавайки евентуално разпространение на каквато и била зараза по въздушен път. От началото на ноември, в допълнение към досегашната дезинфекция със сертифицирани препaрати и за да осигури на пасажерите си най-висока степен на защита и комфорт при пътуване, преди всеки полет помещенията в самолетите ще бъдат обработвани и със специално създадена за целта система с ултравиолетови лъчи (UV) - HoneywellUV Cabin System II. Технологията доказано унищожава всички вируси и бактерии от гладките повърхности.

В ситуацията на коронавирус допирът до различни повърхности на обществени места не е препоръчителен, затова на разположение за пътуващите е възможността да се чекират онлайн преди полета си – бързо и удобно. На борда на всички самолети на "България Еър" са подсигурени топла вода, сапун и дезинфектанти. Авиокомпанията спазва нужната организацията за осигуряването на дистанция между пасажерите. 

Националният превозвач редуцира част от полетите към държави, в които има рестрикции за пътуване, като продължава да оперира до по-голяма част от дестинациите си, за да осигури възможност на българи, заварени от пандемията в чужбина, да се приберат сигурно в родината си.

„България Еър“ апелира и приветства всички мерки на властите за превенция разпространението на коронавирус и призовава пасажерите да бъдат отговорни към своето здраве и здравето на близките си и да пътуват само при необходимост. За всички тях авиокомпанията е взела всички възможни мерки за осигуряване на сигурен и комфортен полет.

Важна информация по дестинации 

Тук можете да намерите актуална информация за възможностите или въведените изисквания за пътуване по дестинациите с директни полети на България Еър. 


 • Актуална информация за пътуващите до Чехия

  От 05 февруари 2021г. Правителството на Република Чехия въвежда нова система за определяне на рисковите държави за заразяване с COVID-19 и нови правила за влизане на нейна територия на пътниците, пристигащите от тези държави. България попада в червената зона.

  Виж още
 • Важно за пътуващите до/от Израел

  В допълнение към забраната за влизане в Израел, с изключение на израелските граждани, както и лицата със специално разрешение от местните имиграционни власти, се въвежда ново изискване за предоставяне на отрицателен PCR тест, извършен 72 часа преди заминаването.

  Виж още
 • Актуална информация за режима на влизане в и преминаване през Великобритания

  Правителството на Великобритания въвежда нови мерки за влизане в и преминаване през страната. Повече информация тук:

  Виж още
 • Актуална информация за пътуващите до Белгия

  Съгласно последните разпоредби на властите в Белгия, от 27 януари до 1 април 2021 се въвежда временна забрана за несъществени пътувания от и до страната.

  Виж още
 • Актуална информация за пътуващите до Австрия

  С пълния текст можете да се запознаете тук.

  Виж още
 • Нови изисквания за всички пътуващи до Швейцария

  Съгласно разпоредбите на местните власти, от 08 февруари 2021 всички пристигащи в Швейцария трябва да представят отрицателен PCR тест за Sars-CoV-2. Вижте повече тук:

  Виж още
 • Важна информация за всички пристигащи в България

  Нови изисквания за влизане в България, валидни от 01.02.2021г.

  Виж още
 • Важно за пътуващите до и транзитно преминаващите през Франция

  Съгласно разпоредбите на местните власти, всички преминаващи транзитно през или пристигащи във Франция, вкл. и тези по въздушен път, трябва да предоставят отрицателен резултат от PCR тест за Covid-19, направен в рамките на 72 часа преди пътуването.

  Виж още

В условията на динамичната ситуация във връзка с разпространението на Covid-19, „България Еър“ полага максимална грижа за всеки свой пътник, като предоставя редица гъвкави възможности за осъществяване на планираното Ви пътуване. Тук можете да се запознаете с тях. 

1. Ако желаете да отложите Вашето пътуване, ние Ви предоставяме следните възможности за полети до 30.04.2021г.: 

Еднократна промяна, без такса:

 • На дата
 • На дестинация - по избор от директните полети на „България Еър“

Също така и:

 • Смяна на име (преотстъпване на билета), срещу такса от 50 евро 

Условия за ползване:

 • Необходимо е да уведомите издателя на билета си за решението да отложите пътуването си до 24 часа преди излитане на полета, за да не се считате за неявили се на съответния полет. Промени на билети на неявили се пътници за полет ще бъдат извършвани по условията на закупения билет.
 • Билетът трябва да бъде преиздаден в рамките на валидността му (една година от издаването). В случай, че в установения срок не сте могли да посочите нови дати на пътуване, можете да се свържете с издателя на билета си и да удължите неговата валидност с още 1 година, срещу такса от 5 евро за вътрешни полети и 10 евро за международни полети.
 • Можете да изберете новите дати за пътуване до края на 2021 г. и на по-късен етап.
 • Възможно е да има доплащане до по-висока тарифа при промяна на дата или дестинация. 


2. В случай, че полетът Ви е анулиран:

Предлагаме Ви следните опции:

 • Оставяне на билета с отворени дати
 • Промяна на дестинацията по директните полети на “България Еър“
 • Придружител (нов билет) на същата стойност като оригиналния билет
 • Безплатна смяна на име (преотстъпване на билета)

Като допълнителен бонус към билета си, получавате по избор и една от изброените допълнителни услуги по полети, изпълнявани от „България Еър“:

 • 1 брой регистриран багаж до 23 кг.
 • Избор на седалка с повече пространство
 • Превоз на домашен любимец
 • Превоз на непридружено дете 

Условия за ползване:

 • Необходимо е да ни информирате за решението си най-късно до 24 ч. преди оригиналния (анулиран) полет, свързвайки се с издателя на билета.
 • Билетът трябва да бъде преиздаден в рамките на валидността му (една година от издаването). В случай, че в установения срок не сте могли да посочите нови дати на пътуване, можете да се свържете с издателя на билета си и да удължите неговата валидност с още 1 година, напълно безплатно.
 • Можете да изберете новите дати за пътуване до края на 2021 г. и на по-късен етап. 

В случай, че предоставените опции, да използвате сумата по билета си, не са приложими за Вас, имате право на възстановяване на стойността му. ТУК можете да се запознаете с правата си като пътник. 

При въпроси по гореизброените възможности в точка 1 и 2, както и при необходимост от съдействие, следва да се свържете с издателя на Вашия билет:

 • За билети, закупени през уебсайта и мобилното приложение Bulgaria Air - към „Центъра за обслужване на клиенти“
 • За билети, закупени през наш офис – към съответния офис, издател на билета
 • За билети, закупени през туристическа агенция – към съответната агенция, издател на билета 

  Благодарим Ви, че се доверявате на нас за Вашия безопасен и сигурен полет. 

  Екипът на „България Еър“