Внимание Уважаеми пътници, призоваваме Ви да пристигате на летище поне 3 часа преди полет поради голямата натовареност на летищата

Превоз на безплатен багаж в полетите на България Еър

Всички пътници на България Еър имат право на превоз на безплатен ръчен багаж в салона и регистриран багаж /в багажника на самолета/, в зависимост от избраната тарифа. Безплатните норми за брой и тегло на багажа могат да бъдат различни, в зависимост от класата на пътуване /бизнес или икономична/, както и от тарифата, по която е издаден билета. Превозът на багаж по редовните линии е съобразен и с някои общи правила и политиката на България Еър, които трябва да имате предвид.

Политика за превоз на багаж по полети изпълнявани от България Еър

Авиокомпания България Eр въвежда по линиите си правила за превоз на багаж за билети, издадени след 2 май 2011 г. Системата PIECE CONCEPT се базира на броя, теглото и размерите на чекирания багаж.

Тарифи без регистриран багаж

Всеки пътник, закупил билет по тарифа с включен само ръчен багаж, има право да превози в кабината на самолета безплатен багаж както следва:

Класа на обслужване

Норма на безплатен багаж

Икономична класа

1 брой ръчен багаж до 10 кг и размери 55х40х23 см (сумарна дължина до 118 см)* и

1 дамска чанта/лаптоп

Такси за багаж

 • Първи брой регистриран багаж до 23 кг и до 158 см*:

          - Такса 30 EUR – Тел Авив (30 USD), Лондон (30 GBP), Mадрид, Малага, Палма де Майорка, Барселона, Лисабон, Амстердам, Брюксел, Париж (Шарл дьо Гол), Москва (Шерметиево)

          - Такса 20 EUR – Франкфурт, Берлин, Цюрих (20 CHF), Прага, Виена, Рим-Фиумичино , Милано, Ларнака, Родос, Хераклион, Корфу, Атина

          - Такса 15 EUR – Варна, Бургас

В случай на по-тежък, по-обемен или допълнителен чекиран багаж, се прилагат стандартните условия на България Еър.

Регистриран багаж може да бъде закупен преди полет на летище или чрез издателя на билета.

Сумата, доплатена за регистриран багаж за билети издадени по тарифа без регистриран бажаж, не подлежи на възстановяване.

Притежанието на карти CCB Club, карта Visa Platinum от ЦКБ, кобрандирана карта от ЦКБ и България Еър, както и златна карта FLY MORE не дава право на безплатен чекиран багаж по тарифа без багаж.

*Сумата от външните размери на дължината, височината и широчината на багажа /l+h+w/.

При пътуване от някоя от гръцките дестинации (Солун, Атина, Родос, Корфу или Хераклион) регистриран багаж или свръхбагаж може да бъде заявен само чрез издателя на билета или през Центъра за обслужване на клиенти по имейл на callfb@air.bg или телефон +359 2 40 20 400. 

Тарифи с регистриран багаж

Всеки пътник, закупил билет по тарифа с включен регистриран багаж, има право да превози в багажниците на самолета безплатен багаж както следва:

По международни и вътрешни линии

Класа на обслужванеНорма на безплатен багаж
Бизнес класа

2 броя ръчен багаж с общо тегло до 15 кг. (размери 55х40х23см всеки) и

1 дамска чанта/лаптоп

2 броя регистриран багаж, до 32кг и до 158 см* всеки

Икономична класа

1 брой ръчен багаж до 10 кг и размери 55х40х23 см (сумарна дължина до 118 см)* и 

1 дамска чанта/лаптоп

1 брой регистриран до 23 кг и до 158 см*

Изключения

Вид картаПояснения
Златна карта FLY MORE 2 броя по 23 кг и до 158 см* всеки**
За билети заплатени с карта VISA Platinum от ЦКБ 2 броя по 23 кг и до 158 см* всеки**
За билети заплатени с кобрандирана карта България Еър и ЦКБ 2 броя по 23 кг и до 158 см* всеки**
За членове на програмата „CCB Club" 2 броя по 23 кг и до 158 см* всеки**
Моряци 2 броя по 23 кг и до 158 см* всеки***
Бебета от 0-2 години

В случай, че тарифата по която е издаден билета на възрастният, придружаващ бебето позволява 1 брой чекиран багаж до 23 кг, то бебето има право на 1 брой чекиран багаж до 10 кг.

Превозът на бебешки колички се извършва безплатно, но те следва задължително да се предават и получават непосредствено при качване/слизане на/от самолета.

Авиокомпанията не носи отговорност за щети в резултат на транспортиране по багажните ленти, в случай, че количката не е предадена/получена на/от самолета.

*Сумата от външните размери на дължината, височината и широчината на багажа /l +h+w/. Пътникът може да превозва и повече от безплатната норма багаж срещу допълнително заплащане. Трети багаж се таксува по таксата за трети свръхбагаж.

** Ако билетите Ви са заплатени в сайта на компанията, както и в случаите на: притежание на златна карта FLY MORE, членство в програмата CCB Club, или за билети, заплатени с кобрандирана карта от ЦКБ и България Еър или карта Visa Platinum от ЦКБ, е необходимо да се свържете с нас на тел +359 2 4020 400 или на е-мейл callfb@air.bg за преиздаване на билета с право на 2 броя безплатен багаж.

*** За да се възползвате от условията ни за превоз на моряци е необходимо билета да бъде издаден в по специална моряшка тарифa. За повече информация и резервация можете да се обърнете към Центъра за обслужване на клиенти на тел +359 2 4020 400 или на е-мейл callfb@air.bg, бюрата на авиокомпанията в страната и чужбина, както и чрез агентската мрежа.

Притежанието на карти CCB Club, Visa Platinum от ЦКБ, кобрандирана карта от ЦКБ и България Еър, както и златна карта FLY MORE не дава право на безплатен допълнителен чекиран багаж по тарифа без багаж.

Правото на два броя багаж за притежатели на златна карта FLY MORE и CCB Club и за билети, заплатени с кобрандирана карта България Еър и ЦКБ и карта Visa Platinum от ЦКБ, е само за полети, при които опериращ превозвач е авиокомпания България Еър.

Такси за свръхбагаж - Международни линии

За тегло на багажа между 23 кг и 32 кг

Заследните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 60 EUR

50 евро

За големина на багажа между 158 см* и 203 cм*

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 80 EUR

За големина на багажа между 203 см* и 280 cм*

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 120 EUR

70 евро

100 евро

Допълнителна бройка - втори багаж до 23 кг до 158 cм*

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 60 EUR

50 евро

Допълнителна бройка – трети багаж до 23 кг до 158 cм*

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 120 EUR

100 евро

За пътуване от Лондон посочените тарифи са съответно в GBP, от Цюрих в CHF, от Тел Авив в USD.

При пътуване от някоя от гръцките дестинации (Солун, Атина, Родос, Корфу или Хераклион) допълнителен регистриран багаж или свръхбагаж може да бъде заявен само чрез издателя на билета или през Центъра за обслужване на клиенти по имейл на callfb@air.bg или телефон +359 2 40 20 400.

Такси за свръхбагаж - Вътрешни линии

За тегло на багажа между 23 кг и 32 кг 15 евро

За големина на багажа между 158 см* и 203 cм*

За големина на багажа между 203 см* и 280 cм*

40 евро

60 евро

Допълнителна бройка - втори багаж до 23 кг до 158 cм* 30 евро
Допълнителна бройка – трети багаж до 23 кг до 158 cм* 60 евро

Багаж с тегло над 32 кг може да се превозва само като карго.

В случай, че билетът дава право на безплатен превоз на две броя регистриран багаж, а пътникът превозва три броя регистриран багаж – третият багаж е в категория „Допълнителна бройка - втори багаж до 23 кг до 158 cм“.

Специални категории багаж

Спортна екипировка

Превоза на спортна екипировка не влиза в нормата на безплатния чекиран багаж. 

Таксува се 50 евро в посока, като допълнително парче чекиран багаж.За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона, таксата е в размер на 60 EUR

Вътрешни линии 30 EUR

Екипировката трябва да е с максимални размери до 23 кг и до 203 cм*

Изключение: Безплатен превоз на 1бр. ски/сноуборд екипировка за всички директни полети, оперирани от България Еър.

Велосипеди

Приемат се за превоз в специална опаковка (картон или специален калъф).

Максимални размери на опаковката 160 х 90 х 25 см.

Изисква се предварително потвърждение на услугата в резервацията.

Международни линии: 70 евро в посока.За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 80 EUR

Вътрешни линии: 50 евро в посока.

Оръжие

Превозът на огнестрелни оръжия и боеприпаси се извършва съгласно изискванията на Международната асоциация за въздушен транспорт /IATA/.

Не се потвърждава на codeshare полетите на България Еър.

Превозът на огнестрелни оръжия не може да бъде потвърден в случаите, когато авиокомпания България Еър е партньор по полет.

Превозът на огнестрелни оръжия и боеприпаси, различни от спортно оръжие и боеприпаси, е забранен.

В някои случаи, превоз на огнестрелни оръжия и боеприпаси за ловни и спортни цели, може да бъде разрешен. Пътникът трябва да се свърже с България Еър и да предостави информация за вида на оръжието, серийния му номер и припасите, които се внасят в резервационната система. Всички огнестрелни оръжия и боеприпаси, се приемат само като багаж за транспортиране в багажниците на самолета и в никакъв случай в салона с пътниците. Трябва да са разделно и подходящо опаковани, като теглото на мунициите не бива да надвишава 5 кг.

Пътникът трябва да има всички документи, изисквани от закона и подзаконовите актове, приложими за превоз за съответната държава.

България Еър си запазва правото да откаже превоз на огнестрелни оръжия и боеприпаси.

 • Ловни пушки и патрони – комплект до 15 кг: такса 50 евро в посока по международни линии. За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 60 евро на посока

           Вътрешни линии: 30 евро в посока. 

 • Ловни пушки и патрони- при общо тегло над 15 кг: такса 70 евро в посока  по международни линии. За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив*, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 80 евро на посока

          Вътрешни линии: 50 евро в посока.

Ловната пушка и патроните се считат за едно парче регистриран багаж и се таксуват с еднократна такса за обслужване. Този вид багаж не се включва в безплатната норма и таксата се прилага независимо от това дали пътникът има друг чекиран багаж.

Домашни любимци в пътническата кабина /PETC/

Приемат се само кучета и котки. България Еър не приема за превоз животни до и от Великобритания.

При пътуване с домашен любимец /куче или котка/, е необходимо при закупуването на билет да свържете с авиокомпанията за потвърждение.

Максимално тегло на животното и клетката – до 8 кг.

За полети FB1431/1432 до и от Париж, където опериращ превозвач е Air France, максималното тегло е 6 кг.

Максимални размери на клетката – 48 x 35 x 22 cм.

Не се включва в безплатната норма багаж. Заплаща се такса от 70 евро в посока.

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона таксата е в размер на 80 EUR Вътрешни линии: 50 евро в посока

Пътниците, които желаят да пътуват с домашен любимец (куче или котка), предварително трябва да се запознаят с инструкциите** за превоз на домашни любимци и да спазват всички условия на регламент 576/2013.

Домашни любимци в багажника /AVIH/

Приемат се само кучета и котки. България Еър не приема за превоз животни до и от Великобритания.

При пътуване с домашен любимец /куче или котка/, е необходимо при закупуването на билет да свържете с авиокомпанията за потвърждение.

Без ограничение в теглото на животното. Максимални размери на клетката – 110 x 65 x 70 cм.

Не се включва в безплатната норма багаж, заплаща се такса:

- при тегло на животното и контейнера до 32 кг - 100 евро в посока

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона, таксата е в размер на 110 EUR

  Вътрешни линии: 70 евро в посока

- при тегло на животното и контейнера над 32 кг - 140 евро в посока 

За следните дестинации: Лисабон, Мадрид, Малага, Палма де Майорка, Тел Авив, Москва, Санкт Петербург, Амстердам, Париж, Лондон* и Барселона, таксата е в размер на 150 EUR

  Вътрешни линии: 90 евро в посока

Изключения:

- Животни с тегло с контейнера над 32кг не се приемат за превоз до/от Брюксел.

- Бойните и опасни породи се приемат за превоз само като карго (напр. Американски питбул териер, Стафордширски бултериер, Американски стафордширски териер, Бултериер , Американски булдог, Дого Аржентино, Кангал, Анатолийска овчарка, Кавказка овчарка, Ротвайлер, Родезийски риджбек,Доберман, Кане Корсо и др.).

Условия за превоз на живи животни в багажника на самолетите /AVIH до 32 кг./

 • Транспортният контейнер трябва да е достатъчно голям, за да може животните да стоят в естествената си позиция, да могат да се обърнат и легнат;
 • Транспортният контейнер трябва да е проектиран така, че да не пропуска течности, напр. облицовани с абсорбиращ материал като например одеяло;
 • Контейнерът трябва да е устойчив на опити за излизане. Препоръчват се  здрави пластмасови или дървени контейнери от безвреден и нетоксичен материал. Не се допускат клетки от телени мрежи;
 • За да се избегне нараняване на животното, вътрешността на контейнера не трябва да има остри ъгли, ръбове или пирони;
 • Транспортните контейнери трябва да имат вентилационни отвори от четирите страни.

Пътниците, които желаят да пътуват с домашен любимец (куче или котка), предварително трябва да се запознаят с инструкциите** за превоз на домашни любимци и да спазват всички условия на регламент 576/2013г.

Продукти от животински произход

Вносът на продукти от животински произход в Европейския съюз подлежи на стриктни процедури за ветеринарно-санитарен контрол. Поради риска от внасяне на болести в Европейския съюз, чрез продукти от животински произход, съдържащи патогени и причиняващи инфекциозни заболявания по животните, се забранява внасянето в Европейския съюз на: месо, месни продукти, мляко и млечни продукти за лична консумация.

Изключения се допускат за следните категории продукти:

 • Бебешко мляко на прах, детски и специални храни, необходими по здравословни причини при условие, че представляват пакетирани патентовани маркови продукти, не изискват съхранение в хладилник преди отваряне и цялостната им опаковка не е нарушена.
 • Месо, месни продукти, мляко или млечни продукти за лична консумация от Фарьорските острови, Гренландия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария с общо тегло под 5 кг.
 • Месо, месни продукти, мляко или млечни продукти за лична консумация от Андора, Норвегия и Сан Марино.

Други количества месо, месни продукти, мляко, млечни продукти могат да бъдат внесени от пътник в Общността само при положение че:

 • Притежава необходимите документи от официалните ветеринарно-санитарни органи на държавата, от която идва, които потвърждават, че стоките отговарят на изискванията за внасяне в Европейския съюз.
 • Декларира всички такива стоки и представи документите при пристигането си в оторизиран граничен инспекционен пункт на ЕС за ветеринарен контрол.

Месото, месните продукти, млякото и млечните продукти, които не отговарят на тези правила, следва да бъдат предадени при пристигане на границата за служебно унищожаване.

Недекларирането на такива продукти може да доведе до налагане на глоба или повдигане на обвинение в наказателно деяние.

Пътниците имат право да внасят храни от животински произход, различни от: месо, месни продукти, мляко и млечни продукти, с тегло до 1 кг, без да бъдат предавани за проверка.

*Сумата от външните размери на дължината, височината и широчината на багажа /l+h+w/.

**Инструкции за превоз на домашен любимец: 

Домашни любимци могат да се превозват при следните условия:

 • Превозването им не е свързано с търговска цел
 • Да са поне на 6 месеца
 • Да са маркирани
 • Да имат поставена ваксина против бяс

По време на check-in документите на любимеца, ще бъдат обстойно проверени.

Паспортът трябва да бъде по наложения образец с всички необходими данни:

 • Номер на чипа или татуировката
 • Място на поставяне (в тялото на животното)
 • Дата на поставяне на чипа
 •  Име
 •  Вид, порода, пол
 • Дата на раждане
 • Данни на собственика
 • Ветеринарен лекар
 • Данни за поставена ваксина против бяс
 • Дата на извършена кръвна проба за антитела срещу бяс

Регламент 576/2013  е задължителен за всички страни членки на ЕС.

За смесени превози с участието на България Еър и други партньорски авиокомпании в маршрута могат да бъдат прилагани други условия за багаж. 

Повреден багаж

При повреда на багажа или частични липси от неговото съдържание, трябва да съобщите при пристигането си в отдел "Рекламация багажи" на съответното летище и преди преминаването на митнически контрол, където ще Ви бъде изготвен Протокол за щета на багаж (Damage report).

За разясняване на процедурата по отстраняване на повредите по Вашия багаж е необходимо да подадете писмено запитване по пощата на авиокомпанията (гр. София, бул. Брюксел 1, ПК 1540, отдел Жалби и рекламации) или на e-mail: lf@air.bg. Необходимо е да предоставите сканиран Протокол за щета на багаж (Damage report) до 7 дни след издаването му.

Рекламациите трябва да бъдат придружени от следните оригинали/сканирани документи:

 • Протокол за повреден багаж (Damage Report);
 • Протокол за невъзможна поправка;
 • Бордни карти;
 • Багажен(и) етикет(и);
 • Банкова сметка/IBAN/SWIFT CODE;
 • Жалба.

Закъснял багаж

При закъснял/ изгубен багаж е необходимо да информирате при пристигането си отдел "Рекламация багажи" на съответното летище преди преминаването на митнически контрол, където ще ви бъде изготвен Протокол за нередовност на багаж (Property Irregularity Report - PIR).

Моля да изпратите Вашата ПИСМЕНА РЕКЛАМАЦИЯ, придружена с необходимите оригинални документи по пощата с обратна разписка на посочения по-долу адрес или да попълните електронната ни платформа за подаване на жалби, до 21 дни след издаването на Протокол за нерегулярност на багаж (Property Irregularity Report - PIR).

Рекламациите трябва да бъдат придружени от следните оригинални/сканирани документи:

 • Протокол за нерегулярност на багаж (Property Irregularity Report - PIR);
 • Бордни карти;
 • Багажен(и) етикет(и);
 • Квитанция за платена такса свърхбагаж (ако има такава);
 • Банкова сметка/IBAN/SWIFT CODE;
 • Жалба.

Адрес:
Авиокомпания България Еър
Отдел Жалби и рекламации
Бул. Брюксел №1
София 1540
България

Банери
Банери

RENT-A-CAR

Резервирай Sixt автомобил и пътувай мобилно, комфортно и качествено до над 4000 локации за автомобили под наем в повече от 105 страни. Членовете на лоялната програмата FLY MORE вече могат да получат 500 бонус точки за всеки нает автомобил от всяка локация.

Виж повече

ЧАРТЪРИ И ЛИЗИНГ

Ангажирай чартърен полет, чартърни вериги и отдаване на самолети на краткосрочен и дългосрочен лизинг.

Виж повече

ВАШЕТО ДЕТЕ Е И НАША ОТГОВОРНОСТ

Възползвайте се от услугата "Непридружено дете" и изпратете Вашето дете с наш придружител.

Виж повече

С началото на новия туристически сезон и все по-топлите дни, “България Еър” ще зарадва всички свои пасажери с директни полети до една от най-изкушаващите гръцки дестинации, където дните са дълги, топли и солени, а настроението – екзотично.

Виж повече

ЗНАЕМ, ЧЕ И ТЕ СА ЧАСТ ОТ СЕМЕЙСТВОТО

Възползвайте се от услугата ни за превоз на домашни любимци.

Виж повече

Може да изберете и платите своя самолетен билет в офисите на Централна кооперативна банка.

Виж повече